BLOG: Een passend terras

3 min. lezen

Terug naar overzicht

WOENSDAG 9 DECEMBER, 2020 - Er zijn talloze mogelijkheden voor het creëren van een terras. Van keramische- en betontegels tot klinkers er vlonders: alles is mogelijk! Maar hoe kiest u een terras die het beste bij u past?

Door uzelf de vraag te stellen: "Waarvoor wil ik mijn terras gebruiken en wie gaan er gebruik van maken", worden uw wensen/eisen voor een terras duidelijk. Door uw wensen/eisen op een rijtje te zetten en te vergelijken met de voor-en nadelen van de verschillende opties, komt uiteindelijk de beste keuze naar voren. 

Voorbeeld: Wanneer u van plan bent een terras aan te (laten) leggen die moet gaan dienen als een plek waar het gehele gezin bij elkaar kan komen voor ontspanning, gezelligheid en vermaak én u een gezien heeft met jonge(re) kinderen, is het handig te kiezen voor een zo onderhouds- en gebruiksvriendelijk mogelijke terrasoptie die kras- en vlekbestendig is, zoals bijvoorbeeld een keramische tegel.

Natuurlijk begrijpen wij dat u niet alle voor- en nadelen van iedere terras-optie zo uit uw hoofd weet en dat u geen tijd heeft om een compleet onderzoek te starten naar iedere tegel of vlonder die er te vinden is. Daarom hebben wij het u makkelijk gemaakt door alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en de voor- en nadelen per optie te benoemen. 

Keramische tegel: Blijvend mooi!

Keramische tegels zijn onderhoudsvriendelijk, kleur- en kras/slijtvast, vlek- en vorstbestendig, mos-, algen en vuil werend, uitbloeiremmend en super comfortabel! Ideaal en ontzettend handig voor, bijvoorbeeld, gezinnen met jonge kinderen en BBQ-fanitici. Ook hebben de tegels een strakke en moderne uitstraling en zijn overal mee te combineren. 

Keramische tegels zijn budget-technisch wat aan de duurdere kant in vergelijking tot, bijvoorbeeld, betontegels of abbeystones. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat ze erg duurzaam zijn!

Tip! Kleurgebruik is bepalend voor de sfeer van de tuin. Combineer keramische tegels met grind en/of split voor een open en speels effect!

 

Betontegels: Verassend veelzijdig!

Beton tegels zijn onderhoudsvriendelijk, vorstbestendig, uitbloei remmend, vuil werend, verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en patronen én vriendelijk voor de portomonnee! Een geweldige optie voor een kleiner budget, gezinnen met kinderen, een gezellige tuin of om te combineren. 

Beton tegels zullen na verloop van tijd wel wat gaan verkleuren door de verwering en ze zijn wat minder opgewassen tegen vlekken en krassen als de keramische tegels. 

Tip! Met kleuren en patronen geef je een tuin persoonlijkheid. 

 

Vlonders: Een eenvoudige vorm van luxe.

Vlonders zijn oersterk, hebben een natuurlijke, karateristieke en tijdloze uitstraling en zijn verkrijgbaar in vele materialen en kleuren. Vlonders zijn er in verschillende houtsoorten maar ook in Bamboe en composiet. Een vlonder is over het algemeen wat duurder dan de meeste tegels, en (zeker houten vlonders) zullen naar verloop van tijd gaan verkleuren. Ook zijn ze gladder en minder goed opgewassen tegen vlekken, vorst en algen. 

Een vlonder past perfect onder een overkapping, in een tuinkamer, naast een zwembad/jacuzzi/sauna of natuurlijk gewoon als terras. Ze zijn ideaal als luxe toevoeging aan de tuin.

 

Abbey Stones: Een ecologische en duurzame keuze!

Abbey Stones lenen zich uitstekend om paden, terrassen en opritten te realiseren. Ze zijn ecologisch, duurzaam, uitbloeiremmend, kleur ondersteunend, budget-vriendeljik, zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en kunnen op vele manieren worden toegepast. Abbey Stones zullen op ten duur gaan verkleuren en ze zijn minder opgewassen tegen vlekken en krassen dan de keramische tegel. 

Abbey Stones zijn ideaal voor het creëren van een speelse, gezellige en open tuin en worden vaak gebruikt in een groene/landelijke tuin. Voor een strakke, moderne tuin lenen de abbeystones zich dus niet zo goed.

Tip! Leg de Abbey Stones in Wildverband. Zo komt de speelse en nostalgische look het beste tot zijn recht.

 

Gebakken Waal- en dikformaten (klinkers): Karakteristiek en robuust.

Gebakken waalformaten zijn duurzaam, authentiek en worden met de tijd mooier. Doordat gebakken waalformaten eindeloos te combineren zijn met verschillende soorten tegels/vlonder, zijn ze steeds vaker terug te vinden in hoogwaardige tuinontwerpen. Ze creëren sfeer, geven een een huiselijk  gevoel aan de tuin en stralen luxe uit aan zowel landelijke als moderne tuinen. 

Gebakken waalformaten zijn wat aan de dure kant vergeleken met andere klinkers, maar daar staat een boel tegenover!

Tip!Combineer gebakken waalformaten met een grotere keramische- of betontegel wanneer u een groot oppervlak heeft. Dit geeft een moderne twist aan de tuin en zorgt ervoor dat de tuin niet te eentonig wordt.

 

Split en Grind: voor de frisse tuinlook.

Split en Grind hebben een heleboel voordelen: het is verkrijgbaar is allerlei soorten, maten, kleuren en materialen, het is overal mee te combineren én het is zeer budget vriendelijk. Split/grind is ideeal te gebruiken voor grote oppervlaktes, loze ruimtes, opvulling van borders/plantenbakken, als decoratie of om te combineren. Grind/split vergt wel wat onderhoud. Er kan vanalles tussen gaan zitten (bladeren, vuiligheid, algen, onkruid,etc.) en het is lastig schoon te maken/houden. Houdt er dus wel rekening mee dat grind/split af en toe zal moeten worden aangevuld & bijgehouden.

Tip! Kies voor grind/split als opvulling voor grote oppervlaktes om geld te besparen! 

Publicatiedatum 09/12/2020
Tuinhout Centrum Logo