BLOG | Opbouw van een nieuwe tuin en waarom?!

4 min. lezen

Terug naar overzicht

Een compleet nieuwe tuin (laten) aanleggen? In dit artikel nemen we je mee in de stappen voor een complete tuinaanleg. 

TOELICHTING OPBOUW TUIN:

 

VERWIJDEREN GROEN / STRAATWERK EN OVERIGE ELEMENTEN:

 • Voordat we de tuin op kunnen bouwen zullen eerst alle obstakels en elementen uit de tuin verwijderd moeten worden. Soms wordt ervoor gekozen dat klanten dit zelf verzorgen. Dat zijn de eerste verdiensten en doet niks aan de kwaliteit van de nieuwe tuin! Let wel op dat als er groen verwijderd moet worden dat alle wortels goed weggehaald worden uit de grond. Wortels die blijven zitten gaan rotten op den duur en veroorzaken dan verzakkingen.

 

GRONDWERK STRAATWERK EN KUNSTGRAS:

 • Onder het straatwerk en kunstgras dient een puin/zand pakket van minimaal 25 tot 30 cm te liggen. Het puin/zand pakket bestaat dan uit 20 á 25cm menggranulaat 0/31.5 en 5cm vulzand. Hierbij is het heel belangrijk dat het geheel goed is afgetrild met een zware triller. LET OP bij een oprit is de verdeling altijd minimaal 30cm menggranulaat en 5cm zand ivm de druk van de auto! Menggranulaat en zand kun je verdichten waardoor het 1 vast pakket wordt wat niet snel meer zal verzakken. Soms wordt er voor alleen zand gekozen dat kan ook maar is minder goed dan een puin/zand pakket. Zwarte grond / klei grond kan niet worden verdicht en als er water bij komt zal het wegspoelen. Als het pakket niet dik genoeg is of als het niet goed genoeg verdicht is door een zware triller zullen er verzakkingen ontstaan.

 

GRONDWERK GRAS EN BORDERS:

 • Onder het gras en in de plantvakken/borders dient een pakket van mooie vruchtbare zwarte grond verwerkt te worden van 25 tot 30 cm. Het gras en de planten hebben goede grond nodig om te kunnen groeien.

 

KANTOPSLUITINGEN:

 • Langs het straatwerk en langs het gras moet er een kantopsluiting aangebracht worden. Dit kan door middel van betonbanden in de kleuren grijs en antraciet. Langs het straatwerk en gras wordt vaak een band  6/20 ( 6cm breed bovenop en 20cm diep ) gebruikt en langs de oprit komt vaak een band 10/20 om het straatwerk op te sluiten ivm de druk van de auto. Langs de oprit smeren we de banden vaak nog extra aan met beton om hangen van de banden te voorkomen.

 

BORDERS & PLANTVAKKEN:

 • Borders en plantvakken kun je maken met banden 6/20 of border blokken in diverse soorten en kleuren. Banden steken een paar cm boven het straatwerk uit en zijn de goedkoopste manier om een plantvakken te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om borderblokken te gebruiken om een plantvakken te maken. De hoogte kun je naar eigen smaak indelen. BUDGETTIP: De prijs voor borderblokken ligt een stuk hoger dan een betonband.

 

AFWATERING:

 • Om te voorkomen dat de tuin onder water komt te staan bij elke regenbui is goede afwatering een heel belangrijk onderdeel bij het aanleggen van een tuin. Wij zorgen altijd dat het straatwerk zo gelegd wordt dat het water de juiste kant op loopt. Van het huis af en van een eventueel tuinhuis/overkapping af. Op het laagste punt van de tuin plaatsen wij een goot zodat het water weg kan lopen. De HWA die aan de woning hangt zit vaak aangesloten op het riool. Hier wordt onze goot dan ook op aangesloten. Mocht dat niet het geval zijn dan kunnen we infiltratiekoffers plaatsen met daaronder grindgaten. Dat zorgt ervoor dat het water alsnog weg kan lopen.

 

TEGELS:

 • Wij hebben 2 soorten tegels BETONTEGELS en KERAMISCHE TEGELS in diverse afmetingen en kleuren. Betontegels zijn een stuk goedkoper dan keramische tegels. Het belangrijkste is dat verwachting overeen komt met de werkelijkheid. Betontegels worden op den duur wat lichter en zijn niet kras vast. Het zijn tenslotte buitentegels! Keramische tegels daarentegen blijven op kleur en krassen niet zoals betontegels. Onze Keramische tegels zijn 3 tot 5cm dik waardoor ze allemaal in het zand gelegd kunnen worden. Daarom zijn ze ook duurder t.o.v. een betontegel. Keramische tegels worden gevoegd met een harde voeg en betontegels worden ingeveegd met inveegzand.
 • LET OP Keramische tegels zijn ook verkrijgbaar in 1 of 2 cm. Dan zijn ze bij aanschaf goedkoper maar dan moeten ze wel in cement gelegd worden waardoor je onder aan de streep veel duurder uit bent.

 

KLINKERS:

 • Wij hebben verschillende soorten klinkers: van gebakken klinkers, dikformaten en waaltjes tot betonklinkers in diverse afmetingen en kleuren. Betonklinkers zijn natuurlijk een stuk goedkoper. Gebakken klinkers behouden meestal hun waarde en kunnen op den duur mee waard worden zelfs. Daarom zijn ze ook duurder t.o.v. een betonklinker.

 

GRAS of KUNSTGRAS:

 • Wij hebben verschillende soorten kunstgras: hoogpolig, verschillende kleuren groen en in diverse diktes. Ons kunstgras is tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden. Het grondwerk voor kunstgras is bijna hetzelfde als voor straatwerk alleen adviseren wij altijd 5cm brekerzand onder het kunstgras te doen ipv 5cm zand. Vervolgens wordt het worteldoek gelegd en daarbovenop het kunstgras op maat. En als laatste wordt het kunstgras met voldoende zand in geborsteld. BUDGETTIP: Echt gras is natuurlijker en goedkoper!

 

GRIND & SPLIT:

 • Wij hebben verschillende soorten grind & split: op onze grindtafel in de showtuin is er mooi overzicht van diverse afmetingen en kleuren. Grind en split kan los gestort worden in plantvakken bijvoorbeeld. Voor paden en opritten gebruiken we grindmatten waardoor je er makkelijker overheen kan lopen.
Publicatiedatum 22/09/2023
BLOG | Opbouw van een nieuwe tuin en waarom?!
 
BLOG | Opbouw van een nieuwe tuin en waarom?!
Zakelijk partner worden?
Laten we kennismaken
Tuinhout Centrum Logo
© 2008 - 2024 by Mediazo